Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ KAVALA OIL: ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με αφορμή το παρακάτω video που βρήκαμε στο διαδίκτυο, καλό θα ήταν να αναφέρουμε μερικά πράγματα για την επικινδυνότητα της εργασίας σε εγκαταστάσεις όπως αυτές της εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων.



Ο πολύς κόσμος όταν ακούει "εργασία στα πετρέλαια", έχει στο μυαλό του μια απλουστευμένη εικόνα τεράστιων δεξαμενών οι οποίες είναι γεμάτες με το τελικό καταναλωτικό προϊόν, (το οποίο παραγγέλνουμε κάθε Χειμώνα ή γεμίζουμε το ντεπόζιτο του ενδεχομένως diesel αυτοκινήτου μας).

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Για να φτάσει το πετρέλαιο στους καυστήρες και στους κινητήρες των αυτοκινήτων μας, απαιτούνται πολλά προηγούμενα στάδια και διαδικασίες.

Εμείς θα σταθούμε μονάχα στο κομμάτι που αφορά στην εξόρυξη και πρώτη επεξεργασία των υδρογονανθράκων και ειδικότερα του αργού πετρελαίου, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό καύσιμο που προαναφέρθηκε... Η εξόρυξη του αργού πετρελαίου, απαιτεί χιλιάδες ώρες δύσκολης, επίπονης και επικίνδυνης εργασίας, σε συνθήκες που πολλές φορές φαντάζουν απάνθρωπες για το μέσο εργαζόμενο. 

Από τη φύση του το πετρέλαιο περιέχει δηλητηριώδη αέρια, με κυριότερο από αυτά το Υδρόθειο (H2S), μια άοσμη και άκρως επικίνδυνη χημική ένωση. Πιθανή διαρροή του στην ατμόσφαιρα, από μια περιεκτικότητα και πάνω μπορεί εύκολα να σκοτώσει οποιονδήποτε βρεθεί στο σημείο χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (αναπνευστική συσκευή). Το υδρόθειο υπάρχει σε αφθονία στις θαλάσσιες & χερσαίες εγκαταστάσεις της KAVALA OIL, με τους εργαζόμενους να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση για το φόβο οποιασδήποτε διαρροής. Κανένας εργαζόμενος δεν πιάνει δουλειά, αν πρώτα δεν εκπαιδευτεί σε θέματα ασφαλείας που αφορούν το Υδρόθειο! Ευτυχώς από το 1981 που ξεκίνησε η άντληση του αργού πετρελαίου του Πρίνου, κανένας εργαζόμενος της τότε NAPC και μετέπειτα KAVALA OIL δεν έχει χάσει τη ζωή του εξαιτίας του Υδροθείου, κι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην εκπαίδευση και την υπευθυνότητα που οι εργαζόμενοι δείχνουν καθημερινά, σε οποιοδήποτε πόστο κι αν εργάζονται. Επιπροσθέτως, να αναφέρουμε ότι για την έγκαιρη προειδοποίηση των εργαζομένων, υπάρχουν διάσπαρτοι εκατοντάδες ανιχνευτές Υδροθείου σε όλες τις εγκαταστάσεις, οι οποίοι ελέγχονται τακτικά, προστατεύοντας καθημερινά όσους εργάζονται σε περιβάλλον με πιθανή διαρροή.



Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η φωτιά. Σχεδόν το 90% των ρευστών και των αερίων που ρέουν στις σωλήνες των εγκαταστάσεων είναι εξόχως εύφλεκτα! Τα συνεργεία που εργάζονται καθημερινά στις θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί ο παραμικρός σπινθήρας που ενδέχεται να αποβεί μοιραίος για όλους! Θυμόμαστε όλοι την τραγική κατάληξη που είχε η πυρκαγιά στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου μόλις πέρυσι.

Με τα δοχεία και τους αγωγούς γεμάτους με φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο, συμπύκνωμα κλπ. οι εργαζόμενοι κάθονται στην κυριολεξία επάνω σε μια εν δυνάμει βόμβα! Φυσικά υπάρχουν παντού ανιχνευτές φωτιάς και εκρηκτικών αερίων, καθώς και συστήματα αυτόματης & χειροκίνητης πυρόσβεσης, τα οποία προειδοποιούν και καταστέλλουν αν χρειαστεί.






Επειδή κάποια πράγματα για τους εργαζόμενους εννοούνται, αυτό δε συμβαίνει για όλους τους υπόλοιπους! Για παράδειγμα, η παρουσία τοξικών χημικών στις εγκαταστάσεις είναι κάτι δεδομένο, όπως δεδομένη είναι και η χρήση προστατευτικών γαντιών & γυαλιών! Δεν νοείται εργασία στις εγκαταστάσεις χωρίς την ύπαρξη και χρήση των ατομικών μέσων προστασίας. Στα παραπάνω προστίθενται ζώνες ασφαλείας, ακουστικά προστασίας, φορητοί ανιχνευτές εκρηκτικών αερίων, οξυγόνου & υδροθείου, καθώς και οτιδήποτε άλλο κρίνεται αναγκαίο για την προστασία του εργαζόμενου. 

Εκπτώσεις σε θέματα ασφαλείας δεν γίνονται σε καμία περίπτωση, είτε αυτό έχει να κάνει με ατομικά μέσα προστασίας, είτε με μηχανήματα, ανταλλακτικά και εργαλεία. Για την εποπτεία, τήρηση και βελτίωση όλων των παραπάνω, υπάρχουν σε κάθε χώρο επόπτες ασφαλείας, καθώς και επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Το σημαντικότερο ωστόσο, παραμένει η υπευθυνότητα και η άρτια εκπαίδευση που οφείλει να έχει ο εργαζόμενος, σε συνδυασμό με την εταιρική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου