Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΒΦΛ: Εργαζόμενος κατήγγειλε έλλειμμα ασφάλειας ενώπιον των ελεγκτών του ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης



Κι άλλη παραίτηση εργαζόμενου,
με καταγγελία αυτή τη φορά.
Γροθιά στο στομάχι
του Λαυρεντιάδη!


Λάβρος για ΕΛΛ.ΑΓΡΟ.ΛΙΠ. και E.L.F.E. o παραιτηθείς Γιώργος Καγιάς – Αποθεώθηκε κατά την έξοδό του από τους συναδέλφους του, που τελούν σε αναγκαστική άδεια!

Τελικά, όλα όσα κατήγγειλε στην πρόσφατη ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ότι δηλαδή η Εγκατάσταση U1200, υπεύθυνη για την διατήρηση 4,5 χιλιάδων τόνων υγρής αμμωνίας αφήνεται σε χειρισμούς προσωπικού με εμπειρία λίγων ημερών, ότι εργαζόμενοι που στερούνται γνώσεων και εμπειρίας, καλούνται να εργαστούν στη Μονάδα Νιτρικού Οξέως, αλλά και ότι νεοπροσλαμβανόμενοι εξωτερικοί χειριστές «βαφτίζονται» εν μία νυκτί «εσωτερικοί χειριστές» και καλούνται να εκτελέσουν εργασίες για τις οποίες δεν έχουν ούτε την εξειδίκευση επιβεβαιώθηκαν από δήλωση εργαζομένου προς τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι επιβεβαιώθηκαν όλα τα παραπάνω από τον έχοντα υποβάλει σήμερα παραίτηση, νεοπροσληφθέντα εργαζόμενο Γιώργο Καγιά. Μάλιστα, όλα όσα ανέφερε ενώπιον του κλιμακίου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Θεσσαλονίκης, που διενεργούσε εξονυχιστικό έλεγχο στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, είναι σοβαρές καταγγελίες για την ΕΛΛ.ΑΓΡΟ.ΛΙΠ. και την E.L.F.E. γενικότερα.


Η παρουσία του «Χ» στις  εγκαταστάσεις της Β.Φ.Λ. συνέπεσε με το γεγονός, της παραίτησης του συγκριμένου εργαζομένου και των δηλώσεων του που  σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνει τα όσα φωνάζουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι. Αφού έγινε γνωστό ότι νωρίτερα  είχε παραιτηθεί, προβάλλοντας θέματα ελλιπούς ασφάλειας σε νευραλγικές μονάδες του εργοστασίου ενώπιον του επικεφαλής του κλιμακίου του Σ.ΕΠ.Ε., ο Γιώργος Καγιάς, κατά την έξοδό του από το εργοστάσιο, απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις των συναδέλφων του οι οποίοι ήδη έχουν λάβει ειδοποιητήρια αναγκαστικής άδειας από την ΕΛΛ.ΑΓΡΟ.ΛΙΠ. αλλά  παραμένουν έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Πολλοί εξ αυτών ανέφεραν ότι δεν τον γνώριζαν τον κ. Καγιά, με τον νεοπροσληφθέντα στην ΕΛΛ.ΑΓΡΟ.ΛΙΠ. να τους απαντά ότι έπιασε δουλειά στις 11 Μαΐου και αναγκάστηκε να δηλώσει παραίτηση, ύστερα από το ψυχολογικό βάρος των συνεχών μεταθέσεων από μονάδα σε μονάδα εντός του εργοστασίου.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στους συγκεντρωθέντες, «στη χθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΕΠΕ και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας δεν ήρθαν στη μονάδα μου, αυτή των Νιτρικών Οξέων κι όσο είχα βάρδια, όμως σήμερα που ήμουν στη Μονάδα Αμμωνίας U1200, έκαναν ορισμένες ερωτήσεις τόσο σε εμένα όσο και σε έναν ακόμη χειριστή. Ο συγκεκριμένος χειριστής δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις, αφού προέρχονταν από άλλη μονάδα, ενώ όταν ήρθαν σ’ εμένα, απάντησα σε κάποια θέματα, όχι όμως σε όλα».

Ο Γ. Καγιάς είπε ότι η εκπαίδευσή του για τη μονάδα U1200 διήρκεσε μόλις δύο ημέρες(!), ενώ στη μονάδα Νιτρικού Οξέως πέρασε από εκπαίδευση, περίπου 20 ημερών, την ώρα που οι παρευρισκόμενοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι μας διαβεβαίωναν ότι η εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι τρίμηνη για κάθε μονάδα!

Οι συγκεντρωθέντες στην πύλη έσπευσαν να συγχαρούν τον Γ. Καγιά για την ενέργειά του, με τον ίδιο να αναφέρει πως «δε θα μπορούσα κάτω από τέτοια πίεση και σε μια τόσο νευραλγική μονάδα και μάλιστα με ελλιπή ασφάλεια να συνεχίσω να εργάζομαι».


Με ταξί στο εργοστάσιο οι εργαζόμενοι, που παραμένουν στις θέσεις τους!

Όπως προαναφέρθηκε, ο έλεγχος του κλιμακίου του ΣΕΠΕ εκ Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από τις 9 το πρωί και συνεχίζονταν ως αργά το απόγευμα, παρουσία και υψηλόβαθμων στελεχών του εργοστασίου, αλλά και εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, είναι ότι οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται στη βιομηχανία, φτάνουν στο εργοστάσιο με ταξί, τα οποία ναυλώνει η εταιρεία για την αποφυγή συγκρούσεων με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, που εξωθήθηκαν σε αναγκαστικές άδειες!


Πηγή: εφημερίδα xronometro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου