Ανακοίνωση-σταθμός του Υπουργείου Εργασίας για τη Β.Φ.Λ.
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας εξεδόθη σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωση, με την οποία παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ του σωματείου εργαζομένων στην E.L.F.E, που παραμένουν σε κινητοποιήσεις από τον περασμένο Μάρτιο, κατηγορώντας τη διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας ότι «η ELFE υποκρύπτει μεταβίβαση δραστηριότητας». Παράλληλα, με ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται σε όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων των τριμερών συναντήσεων, που απέβησαν άκαρπες, ενώ σημειώνει το Υπουργείο ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με ένα υποτιθέμενο σωματείο εργαζομένων σε μια από τις τρεις εταιρείες που δεν έχει έδρα στην Καβάλα αλλά κάπου στην Αθήνα και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εργοδοτικής εκπροσώπησης. Αναλυτικά:
«Για τα ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Από τότε που το Υπουργείο Εργασίας (Μάρτιος 2016) ασχολήθηκε με την υπόθεση έγιναν 4 τριμερείς συναντήσεις και πάρα πολλές διμερείς επαφές με την επιχείρηση και τους εργαζόμενους.
Όλες αυτές οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης για τα Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας κατέληξαν σε αδιέξοδο, αφού η εταιρεία αρνείται να ανακαλέσει τις απολύσεις 33 εργαζομένων και να συνάψει (μαζί με τις άλλες 3 εταιρείες) σύμβαση αορίστου χρόνου με όλους τους εργαζόμενους που είτε εργάζονται είτε θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτές.
Το ιστορικό της όλης υπόθεσης και οι τελικές προτάσεις των μερών και του Υπουργείου παρουσιάζονται στο συνημμένο κείμενο που ακολουθεί αυτό το δελτίο τύπου.
Από το φάκελο της υπόθεσης φαίνεται να προκύπτει ότι η όλη διαδικασία (ενοικίασης κτιρίων και παραχώρησης παραγωγικής δραστηριότητας) που ακολουθήθηκε από την εταιρεία ELFE υποκρύπτει μεταβίβαση δραστηριότητας και θα έπρεπε να συνοδευτεί με τις ίδιες συμβάσεις αορίστου χρόνου για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που μεταφέρονται στις άλλες εταιρείες.
Το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι στα πλαίσια επίδειξης καλής θέλησης η εταιρεία θα πρέπει να ανακαλέσει τις απολύσεις, ξεπερνώντας όλα τα γεγονότα που συνέβησαν, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αναζήτηση διεξόδου και την ομαλότητα.
Το Υπουργείο Εργασίας εξάντλησε όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας. Από εδώ και στο εξής θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες, συντονισμένα με τα άλλα αρμόδια Υπουργεία, για την εξεύρεση μιας επιχειρηματικά βιώσιμης λύσης για την Καβάλα και για όλους τους εργαζόμενους.
Επισημαίνεται με εμφατικό τρόπο ότι καμία λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και πολύ περισσότερο αποδεκτή και ανεκτή από το Υπουργείο αν δεν σέβεται την ανθρώπινη εργασία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Το παλιό τελείωσε».
Ξεκάθαρη στάση και στο ενημερωτικό σημείωμα από το Υπουργείο
Ακολούθως, το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας, σημειώνει:
«Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας στους εργαζόμενους στα ELFE – Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα – και στην διοίκηση της εταιρείας ώστε να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξεύρεση συνθετικής και δημιουργικής λύσης στη βάση των προτάσεων του Υπουργού Εργασίας για την άρση-ανάκληση των απολύσεων.
Η ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια κινούνται με ζημιές, παρότι είναι η μοναδική στην Ελλάδα.
Από το καλοκαίρι του 2015 άρχισε να υλοποιείται ένας σχεδιασμός από την πλευρά της επιχείρησης για την μεταβίβαση δραστηριότητάς της σε άλλες εταιρείες που είτε ήταν πελάτες της, είτε δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο για να ικανοποιήσουν αυτό τον σχεδιασμό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μία από αυτές έχει έδρα στην Κύπρο.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με τρίμηνες συμβάσεις δανεισμού στις εταιρείες αυτές, ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν σε αυτές με το ίδιο συμβατικό καθεστώς, διατηρώντας τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, όπως είχαν καθοριστεί από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους.
Τον Μάρτιο του 2016 που τελείωσε η ισχύς της Ε.Σ.Σ.Ε., η εταιρεία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με την παράλληλη δεσμευτική πρόταση προς τους εργαζόμενους να μεταφερθούν, με 14μηνες συμβάσεις , στις άλλες τρεις εταιρείες που είχαν «εκμισθώσει» κτίρια και μηχανήματα ξεχωριστών κλάδων παραγωγικής δραστηριότητας της αρχικής/μητρικής εταιρείας.
Από τους 326 εργαζόμενους, οι 35 αποζημιώθηκαν και έφυγαν με σύνταξη, 70 εργάτες και ειδικευμένο προσωπικό δέχθηκαν την εθελουσία και υπέγραψαν 14μηνες συμβάσεις με τις τρεις εταιρείες, 40 διοικητικοί υπάλληλοι, προϊστάμενοι και λοιπό επιστημονικό προσωπικό επίσης, ενώ 181 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων αρνήθηκαν και την εθελουσία όπως και όποια άλλη μεταβολή και παρέμειναν στα ELFE, ζητώντας την αυτοδίκαιη μεταφορά τους στις νέες επιχειρήσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Εκεί ακριβώς συνάντησαν την αδιαλλαξία των επιχειρήσεων (ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, CENTROFARO και PFIC) προφανώς γιατί αν οι εταιρείες δέχονταν την μεταφορά των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα τεκμηρίωναν ότι η όλη διαδικασία ήταν μεταβίβαση οικονομικού και φυσικού αντικειμένου, πράγμα που ήθελαν να αποφύγουν, ακριβώς γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις για την ιδιοκτησία της «μητρικής» επιχειρήσεις.
Την ίδια περίοδο, πολύ καθυστερημένα, οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στο Υπουργείο μας και παράλληλα αρχίζει να οξύνεται η κατάσταση μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων.
Το Υπουργείο από τότε μέχρι σήμερα, μετά από αυτή τη μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων και συστηματικών επικοινωνιών, πραγματοποίησε δύο (2) τριμερείς συναντήσεις των μερών που απέβησαν άκαρπες, δύο (2) τριμερείς συναντήσεις με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας και μία διαμεσολαβητική προσπάθεια (ως κατάληξη-εντολή της τελευταίας τριμερούς) για να βρεθεί η μέση λύση ισορροπίας και διεξόδου με την εποπτεία και μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις, διμερείς, τόσο με τους εκπροσώπους του σωματείου, όσο και με εκπροσώπους των ELFE, όπως και με άτυπους εκπροσώπους των εργαζομένων που εργάζονται ήδη στις τρεις άλλες εταιρείες, όχι όμως και με εκπροσώπους των τριών αυτών εταιρειών που επιμελώς απέφυγαν κάθε επικοινωνία με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αρνήθηκε να συναντηθεί με ένα υποτιθέμενο σωματείο εργαζομένων σε μια από τις τρεις εταιρείες που δεν έχει έδρα στην Καβάλα αλλά κάπου στην Αθήνα και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εργοδοτικής εκπροσώπησης.
Στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων από τις 11 ως τις 15 Ιουλίου 2016 που έγιναν με την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα , οι τελικές προτάσεις των μερών και του Υπουργείου ήταν οι παρακάτω:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ELFE
Άρση/ανάκληση των απολύσεων
Άρση της διαθεσιμότητας
Μεταφορά στις άλλες εταιρείες με συμβάσεις αορίστου χρόνου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Άρση/ανάκληση των απολύσεων
Άρση της διαθεσιμότητας
Μεταφορά στις άλλες εταιρείες με συμβάσεις αορίστου χρόνου
Μετατροπή των 14μηνων συμβάσεων των εργαζομένων των άλλων εταιρειών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου
Υπογραφή Σ.Σ.Ε. μεταξύ ΟΛΩΝ των εργαζομένων και ΟΛΩΝ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο.
Δέσμευση της εταιρείας για αξιοποίηση μέρους του προσωπικού σε νέα επενδυτική δραστηριότητα που ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.
ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Επιμονή στις απολύσεις των 33 εργαζομένων που μετά από αυτεπάγγελτες μηνύσεις για βιαιοπραγία έχουν ήδη απολυθεί.
Εξαίρεση των υπόλοιπων 37 που έχουν μηνυθεί για τον ίδιο λόγο από οποιαδήποτε διαδικασία μεταφοράς στις άλλες εταιρείες.
Επανάληψη προγράμματος εθελουσίων αποχωρήσεων για τους 148 παραμένοντες στα ELFE.(111+37)
Καταβολή αποζημιώσεων σε όσους έχουν απολυθεί
Μεταφορά ικανού αριθμού από τους 111 εργαζόμενους των ELFE στις άλλες εταιρείες.
Παραμονή όσων δεν μεταφερθούν στις άλλες εταιρείες και εγγύηση απασχόλησής τους στη νέα επενδυτική δραστηριότητα των ELFE.
Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει αδιέξοδο σε δύο θέματα, που τουλάχιστον το ένα από αυτά είναι αδιαπραγμάτευτο τόσο για τον Υπουργό όσο και για τους εργαζόμενους και αφορά το θέμα των απολύσεων.
Δυστυχώς η υποβολή μηνύσεων από την εταιρεία προς κάθε ένα εκ των 70 εργαζομένων, της δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει σε καταγγελίες των συμβάσεως εργασίας αζημίως, δηλαδή χωρίς την καταβολή της οφειλομένης αποζημιώσεως απολύσεως. Το τραγικό είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν επιδόματα ανεργίας και έτσι αυτοί οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης . Να σημειωθεί εδώ ότι το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, εξετάζει την καταβολή εκτάκτου βοηθήματος ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους.
Στο δεύτερο θέμα που προκύπτει αδιέξοδο, είναι αυτό των εργασιακών σχέσεων που θα επικρατούν στις νέες εταιρείες. Η «μητρική» εταιρεία και οι άλλες τρεις προκρίνουν τις 14μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις με 2μηνη ή 3μηνη δοκιμαστική περίοδο, αρνούμενες τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που θα μπορούσαν να περιλάβουν δοκιμαστική περίοδο. Πίσω από αυτό δεν κρύβεται μόνο μια σκληρή εργοδοτική στάση αλλά, κατά την εκτίμησή μας, βρίσκεται η προσπάθεια να αποκρυβεί η μεταβίβαση αντικειμένου (οικονομικού και φυσικού) από την «μητρική» εταιρεία στις άλλες τρεις, πράγμα που δημιουργεί νομικά προβλήματα στην ιδιοκτησία της «μητρικής» εταιρείας.
Το Υπουργείο ζητά από όλους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και καλεί για τελευταία φορά την εταιρία να ανακαλέσει τις απολύσεις για να επιτευχθεί η όποια συμφωνία και να αποκατασταθεί ένα κλίμα αμοιβαιότητας και ομαλότητας στο χώρο.
Δευτέρα 18.7.2016»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου