Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΒΦΛ: Μια ακόμα κλειστή σύσκεψη με...διαπιστώσεις, ανησυχίες και εκκλήσεις



Μια ακόμα σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχιακό μέγαρο Καβάλας με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Και όπως αναμενόταν, από την σύσκεψη αυτή δεν προέκυψε κάποιο πραγματικά συνταρακτικό συμπέρασμα.


Με αυτές τις φράσεις δεν υποτιμούμε και δεν μειώνουμε το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τοπικοί φορείς για την υπόθεση της ΒΦΛ (αυτό προς αποφυγή παρεξηγήσεων). Απλά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το αποτέλεσμα τέτοιων συσκέψεων δεν έχει πολλές φορές ιδιαίτερη σημασία και επίδραση -εκτός ίσως από το καθαρά ψυχολογικό επίπεδο, για την τόνωση του ηθικού των εμπλεκόμενων-.





Ειδικά στην περίπτωση της ΒΦΛ, στην οποία ο πλέον βασικός εμπλεκόμενος είναι ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ένας άνθρωπος που με τις μέχρι τώρα τακτικές του (όχι μόνο στην βιομηχανία αλλά και οπουδήποτε αλλού έχει δραστηριοποιηθεί) έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις συνέπειες των επιχειρηματικών του πράξεων.

Ούτε καν για το ότι έχει καταφέρει να διασπείρει το μίσος και την διχόνοια μεταξύ αυτών που δεν έχουν δεχτεί να υπογράψουν τις προταθείσες συμβάσεις εργασίας και αυτών που τις υπέγραψαν (στους τελευταίους δεν συμπεριλαμβάνουμε όσους έχουν συκοφαντήσει απεργούς για ποινικά κολάσιμες πράξεις, αλλά απλά είτε εργαζόμενους που υπέγραψαν για να διατηρήσουν την θέση εργασίας που είχαν είτε ανθρώπους που μέσα στην ανάγκη τους να βρουν μια δουλειά "έπεσαν στην παγίδα").

Πλέον δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής. Το σίγουρο είναι πως κάτι πρέπει να γίνει, και μάλιστα άμεσα, καθώς στις 9 Αυγούστου θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει το σωματείο των εργαζόμενων. Ήδη πάντως ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Kavala Portal, τόνισε ότι "εντός της εβδομάδας θα γίνουν κάποιες κινήσεις, οι οποίες μάλλον θα είναι και οι τελευταίες πριν την 9η Αυγούστου. Οψόμεθα και ευχόμεθα να μην φτάσουμε ως την 9η Αυγούστου και να έχει βρεθεί πιο σύντομα μια λύση"

Τέλος πάντων...

Για την ιστορία, η σύσκεψη διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και σε αυτήν έδωσαν το παρόν:
ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ι.Μ. Φ.Ν.Θ κ. κ. Προκόπιος,
η Δήμαρχος Καβάλας,
ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος,
οι Βουλευτές του Νομού,
οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Καβάλας και Νέστου, και
ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης

προκειμένου να εξετάσουν τις επόμενες ενέργειες σχετικά με το ζήτημα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.


Στη συζήτηση παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου των εργαζομένων καθώς και ο εκπρόσωπος τουΣωματείου των Συνταξιούχων της Β.Φ.Λ. οι οποίοι και ανέπτυξαν τις απόψεις τους και τα αιτήματά τους και στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα.

Το παρόν θέλησαν να δώσουν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης -για να αναπτύξει τις θέσεις του σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης της βιομηχανίας για την προμήθεια λιπασμάτων- και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Kavala Oil Μανώλης Κελαϊδάκης, από τους οποίους όμως ζητήθηκε ευγενικά να αποχωρήσουν (ο μεν Καλπακίδης διότι δεν είχε κληθεί, ο δε Κελαϊδάκης διότι υπήρχε φόβος παρεξήγησης από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις οι οποίες και δεν προσκλήθηκαν στην σύσκεψη -καθότι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Βαγγέλη Παππά).


Το παρόν έξω από το δημαρχείο Καβάλας έδωσαν και απεργοί της ΒΦΛ, οι οποίοι κατά διαστήματα φώναζαν συνθήματα, ενώ αρχικά άφησαν ένα πορτοκαλί καπνογόνο στα σκαλοπάτια που οδηγούν στον δημοτικό κήπο.





Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας,

Οι παριστάμενοι εξέφρασαν όλοι την έντονη ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη αντιδικία εργοδοσίας – εργαζομένων και τις επιπτώσεις της στη κοινωνία της Καβάλας μετά και τα πρόσφατα μεμονωμένα αλλά εξαιρετικά ανησυχητικά επεισόδια.

Αποφάσισαν να εντείνουν τις ενέργειές τους προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να επιλυθεί τάχιστα το προκύψαν πρόβλημα στη Βιομηχανία Λιπασμάτων και το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει πλήρως με ομαλότητα, ασφάλεια, εργασιακή ειρήνη και με όλους τους εργαζομένους του.

Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν σύνεση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία για να αποφευχθούν συμβάντα που δυναμιτίζουν περαιτέρω την κοινωνική ειρήνη της πόλης μας και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος οικογενειών συμπολιτών μας.

Τέλος καλούν την εργοδοσία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με ασφάλεια τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.




Πηγή: kavala-portal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου