Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΑ ΤΕΝΑΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ


Διεύθυνση Υδάτων: Δίχως άδεια 
και εν μέσω καύσωνα και λειψυδρίας 
ο ΤΑΡ αντλεί νερά από τα 
Τενάγη των Φιλίππων



Βάσιμες είναι οι υποψίες των αγροτών των Τεναγών Φιλίππων για το γεγονός  ότι η άντληση υδάτων από την εταιρεία εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΡ γίνεται δίχως άδεια. Αυτό επιβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καμπάς.

Ως εκ τούτου, μένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση από την Εισαγγελία Καβάλας, η οποία έχει από την προηγούμενη εβδομάδα στα χέρια της σχετική μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι αγρότες.

Επίσης, φάνηκε ότι ούτε ο Δήμος Καβάλας ούτε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ανησύχησαν από την άντληση των υδάτων, που γίνεται μέσα στα Τενάγη και κοντά στο Πυλοθεραπευτήριο, που μπορεί, με δεδομένη τη λειψυδρία, να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ύδρευση και άρδευση της περιοχής, όσο και στα ιαματικά νερά που χρησιμοποιούνται στο Πυλοθεραπευτήριο. 



Θέμης Καλπακίδης: 

«τεχνηέντως, κάποιοι δεν δίνουν σημασία και δυστυχώς, κανείς δεν ενδιαφέρεται».

Τα νερά του χειμώνα δεν έφτασαν στα Τενάγη

Όπως είπε ο κ. Καλπακίδης, «διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αντλητικά μηχανήματα που αντλούν ύδατα από τον υδροφόρο ορίζοντα και τα μεταφέρουν, μέσω καναλιού, περίπου 1000 μέτρα μακρύτερα, και κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν αυτά τα νερά. Το σημείο που αντλούν τα νερά βρίσκεται στα όρια του Δήμου Δοξάτου. Επί μια βδομάδα που είμαστε εκεί και προσπαθούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, κανένας αρμόδιος φορέας, ούτε ο Δήμος Δοξάτου, δεν έχει ενδιαφερθεί.


Όλον τον χειμώνα αντλούσαν στην περιοχή, κατά μήκος του αγωγού, από την πλευρά της Δράμας, μέσα στα Τενάγη των Φιλίππων. Αυτό, κατά την άποψή μας, είχε ως αποτέλεσμα να στερέψουν επιφανειακές γεωτρήσεις, να έχει πέσει χαμηλότερα ο υδροφόρος ορίζοντας και να προκαλούνται πολλά σοβαρά προβλήματα, την ώρα που δεν υπάρχει σταγόνα νερού λόγω της ανομβρίας. Το γεγονός ότι κατά τον φετινό χειμώνα δεν επέτρεψαν να κατέβουν τα νερά στα Τενάγη, γι’ αυτό και δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, η καταστροφή είναι μεγάλη κι η κατάσταση τραγική».

Τέλος, αξιοπερίεργο είναι  και το γεγονός ότι η άνευ αδείας άντληση γίνεται υπό τη φύλαξη σημαντικής αστυνομικής δύναμης! Ο πρόεδρος των αγροτών σχολίασε και το μέγεθος της αστυνομικής δύναμης που βρίσκεται στο σημείο άντλησης (περισσότεροι από 30), και, μάλιστα, είπε πως οι αγρότες έχουν παραφράσει τα ΟΠΚΕ των αστυνομικών. Στην περίπτωση, είπε, δεν σημαίνουν «Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος», αλλά «Ομάδα Περιφρούρησης Καταστροφικών Έργων». Σημείωσε, δε, ότι ο Σύλλογος έχει ζητήσει από το Σωματείο των Αστυνομικών να πάρει θέση στο ζήτημα και περιμένει την απάντησή του.





Επηρεάζονται τα λασπόλουτρα;

Τέλος, στην ερώτηση αν η άντληση γίνεται κοντά στο σημείο απ’ όπου η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ παίρνει το ιαματικό νερό για τη δημιουργία της λάσπης στο πυλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων, απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν επηρεάζονται τα ιαματικά νερά» και επισήμανε ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει την άντληση περιφερειακά των λασπόλουτρων, διότι η άντληση γίνεται υπογείως, κι ως εκ τούτου επηρεάζεται ολόκληρη η περιοχή.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου