Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Β.Φ.Λ.: Μέχρι την Τρίτη τα υπομνήματα από εργαζόμενους και εταιρεία


Με δυναμική πορεία έφτασαν 
στο Δικαστικό Μέγαρο 
τα μέλη του σωματείου εργαζομένων.
«Δίνουμε μάχη ενάντια στην αυθαιρεσία
 του κ. Λαυρεντιάδη», 
είπε ο πρόεδρος του σωματείου, 
Νίκος Βογιατζίδης.


Για μια ακόμη φορά, οι απολυμένοι, αλλά και οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ, που παραμένουν σε διαθεσιμότητα ξεσήκωσαν με τις διαμαρτυρίες τους στο πόδι την Καβάλα, σε μια συνέχεια του αγώνα που δίνουν για να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.

Χθες το πρωί, συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο Καβάλας τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσαν οι απολυμένοι της λιπασματοβιομηχανίας, μετά την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να τους απολύσει με αφορμή το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Εσκή Καπού, απέναντι από το λιμάνι «Φίλιππος Β’», ζητώντας την άρση της απόφασης της λιπασματοβιομηχανίας και της επιστροφής τους στις εργασίες τους.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης (6/9), οι εργαζόμενοι με πορεία από το ύψος του σούπερ μάρκετ «Μασούτης» της Ραψάνης κινήθηκαν προς το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, ενώ με συνοδεία πυρσών και καπνογόνων φώναζαν συνθήματα κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.




Στο δικαστικό μέγαρο υπήρχαν παραταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δε χρειάστηκε φυσικά να παρέμβουν, ενώ με την άφιξη τους στο χώρο, οι εργαζόμενοι προέβησαν εκ νέου σε συνθηματολογία, ότι ήρθε ο καιρός να γυρίσουν στις εργασίες τους.


Υπομνήματα έως την Τρίτη


Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Καβάλας ολοκληρώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα της Τρίτης, με τις δυο πλευρές να παίρνουν προθεσμία από το δικαστήριο να καταθέσουν τα υπομνήματά τους έως την προσεχή Τρίτη (13/9).

Επρόκειτο για μια ενιαία υπόθεση, που αφορούσε σε περιπτώσεις 40 ατόμων. Όσο για την έκδοση της απόφασης, αυτή ίσως καθυστερήσει να εκδοθεί (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί και μετά από έναν μήνα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Οκτωβρίου υπάρχει μια επιπλέον υπόθεση, με συζήτηση για ασφαλιστικά μέτρα, που έχουν καταθέσει άλλα 70 άτομα, τα οποία έχουν απολυθεί από τη Β.Φ.Λ.

Πλέον, απολυμένοι και παραμένοντες σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με το σωματείο της E.L.F.E. να τίθεται επικεφαλής της πορείας.


«Δίνουμε μάχη ενάντια στην αυθαιρεσία του κ. Λαυρεντιάδη»


Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην E.L.F.E., Νίκος Βογιατζίδης, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι «βρισκόμαστε στα δικαστήρια, προκειμένου να καταδείξουμε τις αυθαιρεσίες του κ. Λαυρεντιάδη, ενός εργοδότη, ο οποίος μας συμπεριφέρθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Σε εργαζόμενους που έχουν μοχθήσει κι έχουν φτάσει τη βιομηχανία εδώ που την έχουν φτάσει, για να είναι έως σήμερα η μοναδική λιπασματοβιομηχανία στη χώρα. Δίνουμε μάχη σήμερα ενάντια στην αυθαιρεσία του κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος δεν υπακούει σε κανένα νόμο, έχει φτιάξει δικούς του κανόνες, πετώντας 200 οικογένειες στο δρόμο, χωρίς να σέβεται ούτε το διάλογο, ούτε το νόμο, ούτε τίποτα».


Ο κ. Βογιατζίδης έκανε λόγο για έναν αγώνα δίκαιο, συμπληρώνοντας ότι «θα δώσουμε αυτήν τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, είτε δικαστικά είτε συνδικαλιστικά, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη δραματική κατάσταση που ζούμε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι τους πέντε τελευταίους μήνες. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, πρέπει να δικαιωθούμε και επιτέλους η πολιτεία να πάρει θέση, ώστε να σταματήσει η ανομία στην περιοχή της Καβάλας».



Στήριξη και από Βαγγέλη Παππά

Παρών στη χθεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος και επί σειρά ετών συνδικαλιστής στα Πετρέλαια, Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στους αγωνιζόμενους της E.L.F.E.: «Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα, οι οποίοι διεκδικούν όρους αξιοπρέπειας στην εργασία και ασφάλειας για την πόλη. Παρόλο που αυτό το θέμα θα έπρεπε να είναι το πρώτο στην ατζέντα, πολλοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Η ΒΦΛ δεν είναι απλή υπόθεση. Μιλάμε για τον πρώτο οικονομικό πνεύμονα της πόλης και δεν μπορούμε να παίζουμε με την ασφάλεια, την υγεία και τους μισθούς των εργαζομένων. Επειδή έγινε πολύς λόγος για τους μισθούς, σας πληροφορώ ότι έχουμε να κάνουμε με τους πιο χαμηλούς βιομηχανικούς μισθούς της χώρας. Η εργοδοσία παραμένει ανάλγητη και ίσως κάτι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά. Οι Καβαλιώτες πρέπει να είναι στο πλευρό αυτών των εκπαιδευμένων εργαζόμενων της εταιρείας, που μόχθησαν όλα αυτά τα χρόνια για την ασφάλεια της πόλης».



proininews.gr
xronometro.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου